El Papiol, dijous 25 de juny de 2015.

Moltes gràcies Papiol!
Benvolguts papiolencs i papiolenques,

Com ja sabeu, en aquesta legislatura no formarem part de l’equip de govern perquè la resta de forces polítiques han entès que el Papiol volia que Junts pel Papiol passés a l’oposició. Això, per primera vegada a la història del nostre municipi, implica que la força més votada no podrà governar, el candidat que més vots ha obtingut no serà l'alcalde del Papiol.

No cal dir que, per sobre de tot, respectem les regles democràtiques i que aquest fet obeeix a la plena legitimitat dels qui han pres la decisió de no voler pactar amb nosaltres, doncs han entès que això és el que el Papiol volia. El que no ens ha agradat d’aquesta decisió han estat les formes.

Nosaltres, com a primera força política, teníem l’obligació de pactar per formar govern i vam obrir negociacions amb la força política amb qui, enteníem, teníem més afinitat, això és, Esquerra Republicana. Aquesta afinitat es tradueix en programa, en idees i en el fet que durant dues legislatures hem governat conjuntament en coalició. Nosaltres volíem apostar per un pacte d’esquerres progressistes perquè, a la vista dels resultats electorals, era el que enteníem que ens estava demanant el poble.

Vam obrir les negociacions amb una reunió d’aproximació per veure si Esquerra Republicana estava en sintonia amb nosaltres i si podíem arribar a un pacte que aglutinés els programes i poder treballar conjuntament com ja ho havíem fet. En aquesta primera (i única reunió) celebrada amb Esquerra vam seure tres representants de Junts i tres representants d’ERC. Aquesta va ser una reunió per aproximar postures i veure si podíem treballar conjuntament i no es van arribar a concretar temes. Junts va exposar dues línies generals:

  • La primera: volíem confrontar programes i fer un projecte comú.
  • La segona: podíem arribar a un acord de distribució de regidories i alcaldia en proporció als vots o regidors que cada una de les forces van assolir. Vam deixar clar que compartir alcaldia no seria un problema per a nosaltres.

No obstant, i això ho volem deixar clar, van ser converses de tanteig i no es van arribar a concretar els temes de fons. Es va acordar que en una pròxima reunió es posaria sobre la taula la possible planificació de govern.

Vam esperar una resposta que no va arribar.

Deu dies després en Joan Borràs va comunicar a l’Òscar Alujas que havien pactat amb Convergència del Papiol. Va ser aleshores que ens vam adonar que no es buscava un pacte per governar el Papiol sinó un pacte per fer fora a Junts del govern.

A Junts no se’ns ha donat cap mena d’oportunitat per arribar a un acord negociat de forma racional i amb els resultats electorals i programa a sobre de la taula. No hem tingut l’oportunitat de poder constituir una força d’esquerres sòlida i treballadora que, a parer nostre, era el “canvi” que el Papiol demanava. Creiem que el pacte ja estava embastat des de molt abans.

Ara ens toca seguir treballant com sempre, ara des de l’oposició, i això ho farem no només per respondre a la confiança que ens van fer els nostres 621 votants, sinó per la responsabilitat que tenim com a representants del poble. Oposició que farem sense escampar mentides ni falsedats mal informades, oposició que farem des de la responsabilitat, celebrant les millores i oposant-nos a tot allò que entenguem que pugui perjudicar al Papiol i als seus vilatans.

Nosaltres també creiem que es pot fer una oposició diferent, que sigui constructiva, que no hagi de recórrer a desqualificacions i falsedats per desmerèixer la difícil tasca que representa governar un poble. No farem demagògia ni criticarem la respectable gestió de govern des de mitjans i articles anònims, nosaltres donarem sempre la cara perquè és el que el poble i els seus governants es mereixen.

Deixem el govern amb el cap ben alt, amb la tranquil·litat d’haver intentat fer les coses el millor que hem sabut i mantenint impertorbables els nostres principis, amb un balanç econòmic immillorable, amb un deute mínim, amb serveis i instal·lacions dels quals ens podem sentir ben orgullosos. L’esforç i dedicació que hem destinat al nostre poble, ningú no ens els pot negar.

La situació financera que deixem, després d’haver sofert la pitjor crisi econòmica dels nostres temps, amb 2 milions d’euros a la caixa de l’Ajuntament, ha de permetre al nou equip de govern endegar projectes interessants. A més, deixem sobre la taula les negociacions iniciades per ampliar el pàrquing de Renfe i la instal·lació de fibra òptica al municipi, que esperem que siguin una realitat a curt termini.

Moltes gràcies a totes i tots per aquests 16 anys que ens heu permès governar i us garantim, a tots aquells que ens heu fet confiança com a tots aquells altres que heu escollit una altra alternativa, que seguirem treballant intensament des de l’oposició, amb la mateixa il·lusió, responsabilitat i honestedat que ho hem fet des de govern.

 

Intervenció d’Òscar Alujas, candidat a l’alcaldia de Junts, en el Ple de Constitució del passat 13 de Juny

Bon matí a totes i tots i gràcies als que us heu reunit al Ple municipal per aquest acte tan important pel nostre poble.

Moltes gràcies als regidors sortints per la feina feta i especialment moltes gràcies a l’Albert Vilà per tota la feina, compromís i dedicació d’aquests 16 anys.

Avui he de dir-vos, amb franquesa, que ens presentem amb un sabor agre-dolç. Però també, perquè no dir-ho i mirant enrere, amb més dolçor que amargor.

Agre perquè sent la força més votada (amb un 20% més de vots que la segona força i un 50% més que la tercera), no hem aconseguit formar govern perquè la resta de forces polítiques han entès que el Papiol ha demanat situar a Junts a l’oposició i a tota la resta de forces polítiques al govern. I, és evident, que nosaltres no posarem en dubte la legitimitat d’aquest acord.

Dolç per dos motius. El primer, perquè hem tornat a ser, després de 16 anys de govern i per cinquena vegada consecutiva, la força més votada i això ens fa sentir molt orgullosos perquè, qui més qui menys, sap que governar comporta prendre decisions que no satisfan sempre a tothom.

El segon, perquè sortim amb el cap ben alt, hem fet un gran esforç per canviar la fisonomia i l’orgull del nostre poble i ho hem fet deixant un consistori sanejat, amb 2 milions d’euros a la caixa, amb un deute mínim del 17% del pressupost i amb un informe de tancament d’exercici de la Diputació que valora amb molt bona nota tots els indicadors econòmics. No oblidem que això ho hem aconseguit superant la pitjor crisi econòmica de la nostra època. Deixem una situació financera solvent que permetrà, al nou equip de govern, endegar projectes importants pel nostre poble. Des de Junts, hem donat un tomb al Papiol i ens sentim satisfets del que hem fet. Creiem que hem deixat el llistó molt alt, tot i governar en minoria aquestes dues últimes legislatures. Ara, el nou govern, constituït per tres forces polítiques i 7 regidors, que han considerat que era necessari un canvi i un nou rumb, tenen l’obligació, davant de totes les papiolenques i papiolencs, de superar-ho.

La nostra obligació, ara, és treballar perquè tot allò que s’ha promès es faci realitat, perquè és evident que tots els regidors que avui prenem possessió del càrrec, estem aquí per lluitar i defensar un bé comú: el Papiol. És per això que volem entendre que aquest pacte a tres bandes, en principi tan dispars, s’ha fet pensant única i exclusivament en el bé del Papiol i no per constituir un front comú per fer fóra de govern a la força política més votada i amb més regidors.

Tenint en compte que al Papiol per primer cop el partit que més vots ha tret no formarà part de l’equip de govern, que el candidat que més vots ha assolit no serà alcalde i que no s’ha comptat amb un veritable pacte de força d’esquerres, hem de tenir tots molt clar el significat i arguments d’aquest pacte tripartit, ja que molts papiolencs necessiten i, es mereixen, entendre-ho.

Com us he dit, ara ens toca treballar des de l’oposició i us garantim que ho farem de forma constructiva, responsable i amb la perspectiva del respecte a la complexa tasca de govern que sabem, per experiència, que exigeix molt d’esforç, dedicació, treball, honestedat i respecte als ciutadans.

Des d’aquí, aprofitem per agrair a tots els que ens heu donat el vostre suport i per dir-vos que no us defraudarem i que treballarem intensament, de la mateixa manera que ho hem fet a govern, mantenint els principis del nostre partit: l’honradesa, la il·lusió, la responsabilitat, la  transparència i l’ estima pel nostre poble.

Moltes gràcies a totes i a tots i VISCA EL PAPIOL!

Clicant sobre aquest enllaç teniu disponible de forma íntegra la Carta al Poble número 25, publicada per Junts pel Papiol