El Papiol, 8 de juliol de 2010. Font: www.elpapiol.cat

DeclaraciomEls alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat, entre ells l’alcalde del Papiol, Albert Vilà, s’han reunit aquest dijous 8 de juliol a Sant Boi de Llobregat en un acte unitari que ha volgut manifestar el rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i en defensa de l’autogovern.

Els alcaldes i alcaldesses han firmat un declaració institucional en la que es dona “el ple suport al sentiment majoritari del poble català i dels seus representants polítics, favorable al procés de millora de l’autogovern desenvolupat en els últims anys”. Els alcaldes i alcaldesses expressen el seu rebuig “a la sentencia dictada per un Tribunal Constitucional moralment deslegitimat” i exigeixen “respecte al contingut íntegre dels acords polítics de convivència i autogovern referendants pel poble de Catalunya”.

“La sentència –segons els firmants de la declaració- demana una resposta democràtica, el més unitària possible i coherent amb els valors que ens han mantingut vius com a país al llarg de la història”. Per aquesta raó, els alcaldes i alcaldesses del Baix llobregat han convocat a la ciutadania a la manifestació que tindrà lloc a la ciutat de Barcelona aquest proper dissabte 10 de juliol.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL d’Alcaldes i Alcaldesses del Baix Llobregat amb motiu de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya

El 18 de juny de 2006, el poble de Catalunya aprovava de manera majoritària, per via de referèndum amb caràcter vinculant, el nou Estatut de Catalunya. Amb la celebració d’aquest referèndum, acabava la tramitació de la reforma de l’Estatut, aprovat pel Parlament de Catalunya el setembre de 2005 i per les Corts Espanyoles el maig de l’any següent. El text representava l’expressió unitària dels anhels d’autogovern del poble de Catalunya.

Tot i els diversos posicionaments de les forces polítiques catalanes en el referèndum, la majoria de partits catalans van acatar el seu resultat i es van comprometre a defensar amb fermesa i ambició el nou text estatutari.

Davant la sentència emesa pel Tribunal Constitucional sobre la constitucionalitat de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, volem expressar, com a representants democràtics dels ciutadans i ciutadanes dels diferents municipis del Baix Llobregat, el ple suport al sentiment majoritari del poble català i dels seus representants polítics, favorable al procés de millora de l’autogovern desenvolupat en els últims anys.

Al llarg d’aquests anys, els ajuntaments del Baix Llobregat hem expressat reiteradament el nostre suport i defensa de l’Estatut, convençuts que es tracta d’una eina de govern que respon a la norma constitucional i que està destinada a afavorir el desenvolupament del país.

Avui ens trobem tots a Sant Boi. La nostra ciutat, on va morir el conseller en cap Rafael Casanova, va ser l’escenari de la històrica diada de l’any 1976. Fou, aleshores, l’expressió col•lectiva i pacífica del nostre irrenunciable anhel nacional com a poble i un símbol de la recuperació de les nostres institucions. Cada any, a Sant Boi, el dia de la Diada Nacional, renovem aquell compromís, i avui ens tornem a trobar alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat per manifestar el ferm compromís dels governs locals de Catalunya amb l’autogovern, un compromís vigent des del principi de la democràcia local i un compromís que ens ha fet corresponsables d’aquest nou Estatut profundament municipalista.

Catalunya ha estat, sempre, un poble de diàleg i d’entesa, i és aquesta condició la que avui volem subratllar i proposar com a guia de la nostra resposta a la sentència del Tribunal Constitucional. Per això, entenem que en aquest moment hem de propiciar la unitat del conjunt d’institucions públiques catalanes per donar aquesta resposta, democràtica, unitària i coherent , a la sentència.

Per tot això, els alcaldes i alcaldesses reunits en sessió extraordinària aprovem la següent declaració:

1. Com a representants democràtics dels ciutadans i ciutadanes dels municipis del Baix Llobregat expressem el nostre rebuig a la sentencia dictada per un Tribunal Constitucional moralment deslegitimat i exigim respecte al contingut íntegre dels acords polítics de convivència i autogovern referendants pel poble de Catalunya.

2. Davant de la greu situació creada, cap ciutadà ni ciutadana de Catalunya pot restat al marge, tampoc els ajuntaments del Baix Llobregat. Aquesta sentencia demana una resposta democràtica, el més unitària possible i coherent amb els valors que ens han mantingut vius com a país al llarg de la història.

3. Des dels ajuntaments de la comarca del Baix Llobregat animen a totes les institucions catalanes, la societat civil i la ciutadania en general a mostrar el seu rebuig unànime a aquesta sentència. Per aquest motiu convoquem a totes les ciutadanes i ciutadans a la manifestació del proper dia 10 de juliol convocada a Barcelona.

4. Fem una crida al conjunt d'institucions catalanes i estatals per tal que s'emprenguin totes les accions polítiques necessàries per fer possible el màxim compliment i el desenvolupament ple del que l'Estatut vigent des de l'any 2006 preveu i estableix.

Allò que ha estat pactat políticament, aprovat pel Parlament de Catalunya i les Corts Generals (Congrés i Senat) i referendat pel poble, s'ha de complir.

5. Fer arribar aquests acords al President de la Generalitat. Al President i a la Mesa del Parlament de Catalunya i als diferents grups amb representació a la cambra.

Catalunya és una nació de ciutadans i ciutadanes lliures. Democràticament legitimada, que es vol i és integradora i plural, i amb la ferma voluntat de conduir el seu futur.

Una nació que en tot moment ha donat proves de la seva solidaritat i la seva responsabilitat col•lectiva. Amb clara voluntat de pacte i entesa i que en els moments difícils com els actuals reclama solucions i propostes efectives.

Una nació que al llarg de la seva història ha hagut de fer front a múltiples dificultats però que mai no ha renunciat ni renunciarà a la seves aspiracions d’autogovern.

Un autogovern que, avui, es concreta en l’Estatut del 2006. L’Estatut aprovat democràticament pel poble de Catalunya i que en aquest acte els ajuntaments del Baix Llobregat reiterem la seva plena validesa política.

Visca Catalunya!

Sant Boi de Llobregat, 8 de juliol de 2010

Declaracio

ALCALDES i ALCALDESSES SIGNANTS

Jaume Bosch i Pugés (alcalde de Sant Boi)

Antonio Balmón Arévalo (alcalde de Cornellà)

Carles Ruiz Novella (alcalde de Viladecans)

Lluís Tejedor Ballesteros (alcalde del Prat)

Maria del Mar Latorre (alcaldessa accidental de Castelldefels)

Albert Vilà i Badia (alcalde del Papiol)

Pilar Díaz Romero (alcaldessa d’Esplugues)

Josquim Balsera Garcia (alcalde de Gavà)

Juan A. Vázquez Cortado (alcalde de Sant Feliu de Llobregat)

Antoni Poveda Zapata (alcalde de Sant Joan Despí)

Amparo Piqueras Manzano (alcalde de Sant Vicenç dels Horts)

Salvador Esteve Figueras (alcalde de Martorell)

Enric Llorca Ibáñéz (alcalde de Sant Andreu de la Barca)

Iván Arcas Blanch (alcalde de Molins de Rei)

Francesca Fosalba Batalla (alcaldessa d’Esparraguera)

Josep Perpinyà Palau (alcalde de Sant Just Desvern)

Josep Alemany Rigol (alcalde de Vallirana)

Josep Canals Molina (alcalde de Corbera)

Maria Soler Sala (alcaldessa d’Abrera)

Ismael Álvarez Serrrano (alcalde de Pallejà)

Angelino Maestro Martínez (alcalde de Cervelló)

Gerard Segú López (alcalde accidental de Santa Coloma de Cervelló)

Enric Carbonell Jorba (alcalde de Sant Esteve Sesrovires)

Ramon Guasch i Viñas (alcalde de Begues)

Glòria Matas Montmany (alcaldessa de Torrelles)

Domènec Tugas Forns (alcalde de Sant Climent)

Xavier González Alemany (alcalde de la Palma de Cervelló)

Lluís Tomàs i Moreno (alcalde de Castellví de Rosanes)

Magda Graells i Casals (alcaldessa d’Olesa de Montserrat)

Josefina Martínez Martínez (alcaldessa de Collbató)