El Papiol, 8 d'octubre de 2010. Font: www.elpapiol.cat

Segons el dictamen que ha elaborat la comissió de Delimitació Territorial del Departament de Governació i Administracions Públiques, l’ermita de la Mare de Déu de la Salut es troba íntegrament dins el terme municipal del Papiol. Aquest és un primer pas per a una resolució definitiva sobre el territori on s’assenta l’ermita, contra la que l’Ajuntament de Sant Cugat presentarà recurs.

La comissió, que estudia, consulta i proposa sobre tot allò relacionat amb les matèries que afecten la determinació, revisió i modificació dels límits territorials dels municipis de Catalunya, va haver d’actuar sobre el cas de l’ermita de la Salut en el moment en que va revisar els límits entre El Papiol i Sant Cugat, l’any passat. Va preguntar als dos municipis i com no es va arribar a un acord entre les dues parts ha estat la mateixa comissió l’encarregada de prendre una decisió.

L’alcalde del Papiol, Albert Vilà, ha afirmat que “entén el disgust de Sant Cugat, pel valor sentimental que té per a tots aquesta església, però les claus sempre les hem tingut nosaltres. Hem estat nosaltres els que hem realitzat el manteniment i l’ermita s’inscriu al Bisbat de Sant Feliu i no al de Terrassa. De fet, l’ermita de la Salut era l’antiga ermita del poble que va canviar, fa molts anys, perquè els fidels no haguessin de pujar al Puig Madrona cada vegada que volien practicar”. L’ermita de la Salut s’inscriu al catàleg de Patrimoni del municipi que va elaborar l’Ajuntament ja fa uns anys. 

Albert Vilà ha defensat que la resolució de la Generalitat “és totalment clara. El Govern de la Generalitat volia delimitar els territoris, cosa que encara no s’havia dut a terme, i l’únic que ha fet és posar els punts sobre les is. Seguirem mantenint molt bones relacions amb tots els nostre veïns i no hi haurà cap problema, sigui quina sigui la resolució final”.

L’Ajuntament de Sant Cugat ha expressat la seva voluntat de recórrer la decisió.