El Papiol, dijous 24 de març de 2011. Font: www.elpapiol.cat

biblioteca_obres

Les àrees d'Urbanisme i Via Pública han continuat transformant el Papiol amb una gran quantitat d'obres i equipaments que s'han inaugurat o s'han d'inaugurar a final d'aquest mandat 2007-2011: la nova Escola de Música i Dansa i la nova Biblioteca i Espai per a entitats, el CEM, el nou Parc del Centre... La via pública del poble s'ha continuat millorant, amb actuacions integrals al carrer Tarragona, a la placeta de Cal Xico o a la plaça davant del Camp de futbol, a més d'altres actuacions de cap a cap de tota la vila.

El Parc del Centre ha transformat un espai central al mig del poble que s'ha recuperat per a tots els habitants del Papiol. El Parc, amb prop de 3.000 metres quadrats, compta amb zones útils per passejar, amb altres de lúdiques específiques per als infants i amb bancs per seure i prendre el sol en cadascuna de les quatre terrasses que el componen. D'aquesta manera s'ha recuperat un espai que antigament només era de pas. El Parc del Centre, a més a més, ha estat escollit, en una mostra organitzada a la ciutat de París, com una de les millors obres d'arquitectura contemporània a tot Catalunya en els últims cinc anys. L'edifici de 14 habitatges públics de l'avinguda Generalitat ha estat guardonat, durant aquest mandat, en la 2a Triennal d'Arquitectura i Urbanisme del Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf '08 en la categoria de Nova Planta Residencial Plurifamiliar.

Per a la placeta de Cal Xico es va utilitzar el Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) que es va posar en marxa a tot l'Estat com a instrument per reactivar l'economia. Amb aquesta actuació s'ha volgut retornar a tots els papiolencs una placeta històrica molt estimada al bell mig del poble. L'obra estava planejada per a més endavant però l'oportunitat del FEIL va possibilitar-ne l'execució. Aquest fons també es va utilitzar per a la reurbanització de l'accés a la zona esportiva, al carrer Joaquim Blume, que estava molt castigat per les condicions geològiques del poble.

La nova Biblioteca i Espai per a entitats es transformarà en els propers anys en el motor cultural del poble. A la fi d'aquest mandat haurem vist com es va construint l'edifici, des de la primera a l'última pedra d'aquests 2.500 metres quadrats de nou equipament cultural que s'ha plantejat com a punt de trobada comunitari per afavorir l' impuls creatiu del poble i alhora col·laborar en la cohesió social.

La nova Biblioteca es concep com un centre d'informació i recursos, com un espai per a la promoció de la lectura, la formació permanent i l'aprenentatge; un espai per a tots els papiolencs, democratitzador de la cultura. L'Espai per a entitats, com un centre de col·laboració i interacció que facilitarà la feina del teixit associatiu del poble i permetrà, també, que es puguin fer activitats, tallers i cursos diversos.

Les actuacions del dia a dia també han ajudat a anar millorant el poble. Una de les més destacades ha estat l'enderroc de l'antic transformador de l'avinguda Generalitat, que ha millorat la xarxa elèctrica de la zona i ha inclòs el soterrament de la línia. Arreu del poble s'han fet diverses actuacions que han millorat les línies de baixa i mitja tensió amb col·laboració amb Fecsa s'han realitzat inversions de millora per més de 500.000 euros. S'han soterrat diversos trams de xarxa elèctrica i s'ha apostat per la millora de l'eficiència energètica en els nous enllumenats, com el del carrer Tarragona o el de la zona del Trull.

Les obres de reforma i millora del carrer Tarragona han transformat aquesta artèria principal del poble mitjançant una actuació integral que va del paviment del carrer a la substitució de l'antic clavegueram o la implementació d'un nou enllumenat. També s'ha pavimentat de nou el carrer Lluís Companys, el carrer Major i tota l'avinguda Generalitat. També s'ha urbanitzat el carrer Torrent de les argiles amb col·laboració dels veïns.

El poble ha vist com a final d'aquest any s'han renovat tots els contenidors del poble, que ara ofereixen una imatge unificada i tenen una aparença visual més harmònica. A més, s'augmentarà el nombre de rentats dels contenidors de les fraccions de rebuig i d'orgànica i s'incorporarà el rentat dels contenidors de paper/cartró i vidre.

La nova rotonda d'entrada al poble ha estat una actuació significativa que ha millorat l'accés al Papiol. A més, s'ha incorporat a la zona d'entrada al polígon una benzinera que ha millorat de manera important la vida dels conductors papiolencs, que ja no han d'anar a omplir el dipòsit de benzina als pobles veïns.

El nou Complex Esportiu Municipal (CEM), inaugurat el mes de juny de 2008, compta amb més de 2.000 metres quadrats dedicats a l'esport. Les piscines (la principal, amb coberta retràctil), la sala d'activitats físiques dirigides, la sala de salut, la zona de saunes..., converteixen aquest espai en una zona esportiva i social del poble. Actualment el Complex Esportiu Municipal compta amb 1000 usuaris actius (prop de 800 socis).

La gestió de les pistes de tennis, que s'han arranjat a final d'aquest mandat, ha passat a fer-se per part del mateix CEM, conjuntament amb les noves pistes de pàdel. D'aquesta manera s'ha ampliat a tots els papiolencs la possibilitat de practicar aquest esport. L'entitat que les gestionava fins ara manté el local municipal que utilitza des de fa anys. Molt ben acollit ha estat també el nou bar restaurant Públic, situat a la nova zona esportiva, que s'ha transformat en els seus pocs anys de vida en un espai de referència al poble.