El Papiol, divendres 22 de febrer de 2013. Font: www.elpapiol.cat

Escut de l'Ajuntament del Papiol

L'Equip de govern de l'Ajuntament del Papiol informa en aquest comunicat a la població, que també es repartirà per totes les cases del poble, la decisió d'ajornar la implementació del nou model de residus Porta a Porta. Podeu llegir el comunicat a continuació.

UN PAS ENRERE PER AL PORTA A PORTA AL PAPIOL

L’Ajuntament ajorna la implementació del nou sistema de recollida selectiva de residus

L’Ajuntament del Papiol va decidir canviar el sistema de recollida de residus del poble durant la primavera d’aquest 2013 i passar del model de Residu Mínim dels últims anys al model del Porta a Porta, un sistema que podia millorar exponencialment la nostra contribució al nostre entorn i al medi ambient.

Per implantar aquest nou model, l’Ajuntament, liderat per l’equip de govern de Junts pel Papiol, va trobar el consens del grup de Convergència i Unió, que va donar-hi suport al Ple municipal del passat 29 de novembre, amb dos vots a favor, una abstenció (i una absència). La posada en marxa d’aquest canvi havia de posicionar el Papiol entre els municipis capdavanters en matèria de reciclatge.

En l’últim Ple municipal del 14 de febrer, on s'havia de votar 'l'adjudicació del contracte del servei de recollida Porta a Porta', Convergència i Unió ha fet marxa enrere en la seva aposta pel nou model. Aquest pas enrere afecta directament la implementació del Porta a Porta, ja que encara que estigués aprovat, ara en paralitza la seva posada en marxa. Només es pot activar si segueix comptant amb una majoria de vots al Ple municipal, i els altres grups amb representació, PSC i ERC (1 regidor cadascun), ja van expressar des d’un inici que no volien aquest canvi, malgrat veure amb bons ulls el model.

Davant d’aquest nou escenari, l’equip de govern ha decidit retirar el punt de l’ordre del dia del Ple i, en conseqüència, ajornar la implementació del nou sistema de recollida de residus i obrir converses amb els diferents partits de l’oposició, amb la intenció d'acostar posicions, de nou, amb la resta de partits.

En què millora el Papiol amb el Porta a Porta

El poble i el medi ambient en general: el compromís individual sempre ens fa millors col·lectivament. El Porta a Porta és un sistema basat en una selecció de residus prèvia, feta a casa, i una recollida esglaonada segons un calendari, que eleva fins al 80% les xifres de la selecció de residus. Actualment el Papiol recicla prop d'un 50% dels residus, només un 20% se selecciona en els contenidors i un 30%, aproximadament, es recupera a la Deixalleria.

El Porta a Porta és un sistema que ha funcionat perfectament als més de 100 municipis de Catalunya on ja s'ha implantat i a diversos pobles i ciutats de França o Itàlia, per exemple, on també utilitzen aquest sistema. Mai no hem cregut que poguéssim ser menys que tots aquests municipis.

El poble i el nostre entorn: a més a més, l'entorn natural i el medi ambient del nostre poble han estat amenaçats històricament a causa de la possibilitat d'utilitzar els forats que actualment s'estan reblint amb terres i runes com a espai per col·locar-hi residus amb components orgànics, fet que tindria un gran impacte en el nostre medi ambient. L'Ajuntament, des de fa més de 12 anys, ha aconseguit anar parant tots els intents, de forma legal o desatenent les demandes de diferents empreses que ens han fet ofertes per reblir aquest espai natural. El fet de situar-nos entre els pobles que més reciclen de Catalunya ens hauria donat molts arguments davant la possibilitat que el Papiol es pogués utilitzar com a abocador de les ciutats que no reciclen bé. Aquesta era una de les bases amb les quals podíem parar les pressions d'empreses i ens supramunicipals que tenen en el punt de mira el nostre poble.

Atès que el món ens condueix a tots cap al model de recollida Porta a Porta, l'equip de govern s'ha decidit a encarar aquest repte. A dia d'avui, un repte fallit, és cert, en què els més perjudicats som tots nosaltres: l'interès general del poble, del col·lectiu, s'ha vist malmès.

Esperem que aquest pas enrere sigui una oportunitat per tornar amb més força i que en un futur proper puguem fer dues passes endavant. Per millorar el Papiol primer necessitem ser millors nosaltres mateixos.

L'equip de govern no renuncia a trobar el consens amb la resta de forces polítiques del consistori per concloure que el Porta a Porta és el sistema de recollida que ha de tenir un poble com el nostre: progressista, emprenedor, que valora l'esforç i el compromís individual i col·lectiu i que mai no s'arronsa davant les dificultats.

Atentament,
Equip de govern