El Papiol, divendres 7 de març de 2014.

pedrera berta diari sant cugatEl medi ambient i el present i futur del nostre poble no estan a la venda

Article publicat al Diari de Sant Cugat per l’alcalde del Papiol, Albert Vilà

La lluita per defensar el medi ambient del nostre territori no descansa mai. Les al·legacions que l'Ajuntament del Papiol, conjuntament amb el de Sant Cugat, l’EMD de Valldoreix i el Consell Comarcal del Baix Llobregat han presentat en contra del rebliment de la pedrera Berta amb bales d'ecoparc són un nou pas en un procés que dura ja més de 14 anys.

L’Ajuntament del Papiol, des que governa Junts pel Papiol, sempre ha dit que no; que el medi ambient i el present i futur del nostre poble no estan a la venda. La intenció d’ubicar un abocador a l’antiga pedrera Berta, enclavada en un parc natural com el de Collserola, ja no és propi d’aquests temps.

L’antiga pedrera Berta no és, de cap de les maneres, l’espai adequat. Per moltes raons: el material granític de la pedrera, així com l’existència d’importants aforaments d’aigua dins la mina, de fissures i una falla, fa que difícilment se’n pugui garantir la impermeabilitat, encara que es prenguin totes les mesures posibles per a residus contaminants. De fet, els lixiviats que s’anirien produint a mesura que s’omplís la pedrera de bales d’ecoparc constituirien un risc de contaminació difícil de controlar i si fallessin les barreres artificials, que ningú pot garantir al 100% que no fallin, s’afectaria per contaminació els pous i altres captacions que hi ha a l’entorn de la pedrera, i podria arribar fins a la riera de Rubí i al riu Llobregat, que abasten l’àrea metropolitana. Aquest és un escenari que algú està disposat a acceptar? El nostre Ajuntament no.
 

Alhora, a més de l’elevat risc mediambiental a causa de la permeabilitat del terreny i la possibilitat de contaminació dels aqüífers del subsòl, la petició de convertir la pedrera Berta en un abocador metropolità no compta amb el permís dels propietaris, contravé el planejament urbanístic vigent i posa en risc l’àmbit de protecció del Pla Especial del Parc Natural de Collserola. I encara més: la pedrera Berta forma part de l’inventari d’espais naturals d’interès geològics de Catalunya (en alguns cercles mineralògics es considera com el bressol de la mineralogia catalana), la seva transformació en un abocador perjudicaria la fauna i la biodiversitat de la zona i la més que probable contaminació per olors afectaria el dret a la intimitat domiciliària de les persones. Calen més raons per parar aquesta idea de convertir la pedrera Berta en un abocador per a bales d’ecoparc?

Des de l’Ajuntament del Papiol no preveiem en cap cas la possibilitat que la iniciativa de dur bales d’ecoparc a la pedrera Berta s’acabi fent realitat. La nostra tasca com a Ajuntament és la de protegir els nostres ciutadans i el nostre entorn natural i no creiem que estiguem fent altra cosa que la nostra feina, tant des de la posició de polítics representants del poble com des de la de ciutadans. Estem decidits com a Ajuntament, i fins a dia d’avui, comptem amb el suport de tot el consistori, de prendre totes les mesures que calguin perquè aquest fet no s’acabi produint.

Mentrestant seguirem fent tots els esforços necessaris per conscienciar tothom de la importància d’evitar el rebliment amb bales d’ecoparc de la nostra pedrera. Perquè cal destacar que quan diem nostra ens agradaria que la gent ho entengués en el sentit ampli de la paraula. L’atac a la pedrera Berta ens afecta a tots perquè a part de la possible afectació que tindria en milers de persones de l’Àrea Metropolitana de Barcelona suposa donar llum verda a una manera de fer pròpia d’altres temps. I tenim prou exemples que han demostrat que era una camí equivocat.

Quan les administracions prenen decisions estan afirmant una manera de veure el món. I el món que nosaltres volem és un món on es protegeix l’entorn natural i la qualitat de vida de les persones per sobre dels interessos particulars i el benefici d’uns pocs.