El Papiol, dimarts 19 d'octubre de 2010. Font: www.elpunt.cat

L'espai té una extensió de gairebé 8.300 hectàrees.

El conseller de Medi Ambient afirma que s'ha retardat tant l'aprovació perquè ha estat un procés participatiu intens.

El govern català ha declarat avui Collserola, el pulmó verd de Barcelona i la seva àrea metropolitana, parc natural, donant protecció a prop de 8.300 hectàrees al peu de la capital catalana. Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, el retard en l'aprovació del parc ha estat degut a què ha estat “el procés participatiu més intens” que s'ha conegut. Baltasar ha explicat que ara es redactarà de manera conjunta amb totes les administracions implicades un pla d'usos que, tractarà entre d'altres coses, per exemple, l'ús de les bicicletes. En aquest sentit, ha deixat clar, però, que s'hi podrà anar amb bicicleta de passeig. El decret de creació del Parc Natural de Collserola incorporarà el sector de la Torre Negra, a Sant Cugat del Vallès, propietat de Núñez i Navarro, que havia portat aquest procés als tribunals.

Noticia sencera

El Papiol, dissabte 9 d'octubre de 2010. Font: www.elpunt.cat

El Departament de Governació ha redactat un expedient, encara provisional, que adscriu ara l'àmbit de l'ermita de la Salut, al puig Madrona, exclusivament al terme del Papiol.

No, no és que Sant Cugat estigui malalt. El que ha passat és que la comissió de Delimitació Territorial del Departament de Governació i Administracions Públiques ha elaborat un dictamen, encara provisional, en funció del qual s'adscriu l'àmbit de l'ermita de la Mare de Déu de la Salut, al peu del puig Madrona, exclusivament al terme municipal del Papiol. Amb aquesta decisió, Sant Cugat perdria al voltant del 40% del recinte de l'ermita que històricament estava ubicat al seu territori.

Noticia sencera

El Papiol, divendres 8 d'octubre de 2010. Font: www.cugat.cat

L'alcalde d'El Papiol, Albert Vilà, considera que la reclamació de l'ermita de la Salut per part de Sant Cugat i Valldoreix és 'purament sentimental' i assegura 'no hi ha cap dubte que les claus les ha tingut històricament El Papiol'. Vilà diu que independentment de la resolució del recurs que han presentat l'Ajuntament i l'EMD vol mantenir les bones relacions que tenen els dos municipis.

L'ermita de la Salut és per als santcugatencs i valldoreixencs com la Sagrada Família per a tots els catalans. Així s'ha expressat l'alcalde d'El Papiol, Albert Vilà, en una entrevista a Cugat.cat, on ha dit entendre que els veïns sentin seva aquesta ermita. També ha assegurat que la resolució de la Generalitat de situar l'ermita de la Salut només al seu terme municipal és 'totalment clara' i que l'única cosa que ha fet el Govern és 'posar els punts sobre les is' i delimitar les ratlles dels territoris municipals, una acció que, històricament, no havia fet.

Noticia sencera

El Papiol, divendres 8 d'octubre de 2010. Font: www.cugat.cat

L'Ajuntament i l'EMD de Valldoreix recorreran la decisió de la Generalitat de situar l'ermita de la Salut només al terme municipal d'El Papiol. Els governs de les dues administracions s'han mostrat sorpresos pel fet que el Govern hagi modificat la situació actual, que dividia l'ermita entre els termes de Sant Cugat i El Papiol, una partició que comptava amb el vistiplau de Sant Cugat, Valldoreix i l'Institut Cartogràfic.

Noticia sencera

El Papiol, dijous 8 d'abril de 2010. Font: www.cugat.cat

Les veus més crítiques amb la possibilitat de reomplir la pedrera Berta amb residus urbans provinents d'ecoparcs s'han fet sentir aquest dimecres al vespre en una trobada al Club Muntanyenc (CMSC), organitzada per la mateixa entitat i la Federació d'Associacions de Veïns (FAV). Diversos experts han fet front comú a l'hora d'argumentar en clau ecològica i tècnica la contaminació que podria patir l'espai, situat entre Sant Cugat i el Papiol, si s'obre la porta a aquest procés. L'alcalde del municipi veí, Albert Vilà, ha criticat la falta d'assistència de l'equip de govern municipal a la cita, i la falta d'implicació del consistori i d'altres administracions supramunicipals en la protecció de la zona. Mira aquest reportatge a Cugat tv

Noticia sencera

El Papiol, diumenge 7 de març de 2010. Font: www.elpunt.cat

Pau Pérez de Pedro reclama a Medi Ambient que intervingui per aturar la possibilitat que aquesta antiga mina, situada entre el Papiol i Sant Cugat del Vallès, esdevingui un abocador i provoqui, al seu parer, la mateixa contaminació dels aqüífers i de l'aire que el del Garraf.

Noticia sencera

El Papiol, dimarts 2 de març de 2010. Font: www.elpais.com

El futuro de la explotación enfrenta a El Papiol y Medio Ambiente - El pueblo teme que llenarla de materiales reciclados contamine el subsuelo.

¿Cómo restaurar la cantera Berta? Esta cuestión está levantando una gran polémica y una larga batalla legal entre administraciones y la empresa encargada de su explotación. La cantera está situada justo al lado de la AP-7, a caballo entre los municipios de Sant Cugat del Vallès y El Papiol (Baix Llobregat). Sus inicios se remontan a principios del siglo XX, cuando era una mina de hierro. En 1991 pasó a ser una cantera de granito, pero ahora le ha llegado la hora de la restauración. El Ayuntamiento de El Papiol defiende que se utilicen tierras y escombros de la construcción. Pero Berta es también candidata para recoger los residuos urbanos metropolitanos, compactados y envueltos en balas de plástico, provenientes de los ecoparques.

Noticia sencera

El Papiol, divendres 19 de febrer de 2010. Font: www.elpunt.cat

L'alcalde del Papiol, el republicà Albert Vilà, no va sortir gens content de la reunió que dimecres va mantenir amb el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, amb qui va dialogar sobre la sentència del Tribunal Suprem que permet que la pedrera Berta, a Collserola, es restauri amb bales de residus provinents dels ecoparcs. El Papiol alerta que aquestes bales no són residus inerts i poden desprendre restes que afectin l'aqüífer, i com a últim recurs per evitar aquests danys apel·la a Medi Ambient i Habitatge perquè no doni la llicència d'activitat necessària perquè l'empresa propietària de la pedrera pugui fer aquest rebliment. Sortint de la reunió, Vilà va manifestar: «Medi Ambient no ens ha donat cap resposta satisfactòria.» Vilà va relatar al conseller, segons ha explicat l'Ajuntament, els problemes que poden causar els residus en un terreny granític i permeable, i la resposta de la conselleria ha estat «demanar que esperem, que ja parlarem amb tots els actors, que ja veurem com evoluciona el tema...».

Noticia sencera