El Papiol, dimarts 28 de gener de 2014. Font: www.elperiodico.cat

pedrera elperiodico
SANT CUGAT, EL PAPIOL I VALLDOREIX S'OPOSEN A OMPLIR AMB RESIDUS LA PEDRERA BERTA.
DENUNCIEN EL PERILL DE CONTAMINACIÓ DEL PROJECTE, QUE AVALEN LA GENERALITAT I L'AMB.

Collserola posseeix tots els tipus de protecció: parc natural, espai natural de protecció especial ENPE i xarxa europea Natura 2000. No obstant, en terreny d'aquesta reserva entre Sant Cugat, la seva entitat descentralitzada Valldoreix (Vallès Occidental) i el Papiol (Baix Llobregat) avança el procés per crear un abocador de residus.

El reompliment de la vella pedrera Berta amb sacs de deixalles de l'Ecoparc 2 de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) ha sublevat aquests ajuntaments, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i moltes entitats ciutadanes pel risc de degradació i contaminació. El projecte ve de lluny i rebrota amb la tramitació de l'estudi d'impacte ambiental. Els ens locals han creat ara un front per frenar-lo amb una bateria de més de 40 al·legacions i un objectiu: omplir la pedrera només amb terra i runa tal com fixa el pla de restauració.

Noticia sencera

El Papiol, dilluns 27 de gener de 2014. Font: www.etv.xiptv.cat

Els ajuntaments del Papiol, Sant Cugat i l'entitat municipal de Valldoreix han presentat més de 40 al•legacions per evitar que la pedrera Berta es converteixi en un abocador. S'hi deixarien bales provinents d'un ecoparc. Els alcaldes alerten de l'impacte ambiental que suposaria en un espai protegit i denuncien un expedient poc clar. L'alcalde del Papiol ha assegurat que posa en risc l’àmbit de protecció del Pla Especial del Parc Natural de Collserola.


Els municipis avisen que el possible abocador no compta amb el permís dels propietaris, contravé el plantejament urbanístic i suposa un perill per a la contaminació dels aqüífers.
Els alcaldes demanen a l'Agència Catalana de Residus que no prioritzi l'abocador i a l'Agència Catalana de l'Aigua que es pronunciï sobre l'aqüífer.

El Papiol, divendres 24 de gener de 2014. Font: www.totsantcugat.cat

roda premsa berta

ELS AJUNTAMENTS DE SANT CUGAT, EL PAPIOL, VALLDOREIX I EL CONSELL COMARCAL DEL BAIX LLOBREGAT S'HA OPOSAT ROTUNDAMENT A REOMPLIR LA PEDRERA AMB BALES D'ECOPARC.

El rebuig a convertir la pedrera Berta en un abocador escriu un capítol més. Després de les declaracions dels últim dies, s'han presentat més de 40 al·legacions per aturar la voluntat de l'empresa concessionària de la mina, Fomento de Construcciones i Contratas (FCC). Els governs de Sant Cugat, El Papiol, Valldoreix, el Consell Comarcal del Baix Llobregat amb el suport també del Consorci del Parc de Collserola, han presentat les al·legacions de rebuig, en una roda de premsa, aquest divendres 24 de gener.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa (CiU), ha tornat a mostrar el seu rebuig total al projecte i ha dit que "Catalunya ni l'Àrea Metropolitana de Barcelona necessita un abocador". Conesa ha explicat que l'Agència Catalana de Residus no ho prioritza i que, per tant, "no podem acceptar els possibles riscos ambientals que suposaria".

Des de Valldoreix, el president de l'EMD, Josep Puig (CiU-Actuem), també ha anat en contra d'aquest canvi i s'ha mostrat optimista quan ha dit que "és molt difícil que es pugui rebatre aquest projecte amb les al·legacions que presentem".

El més contundent, però, ha estat l'alcalde de El Papiol, Albert Vilà (Junts pel Papiol) que ha denunciat "l'afany especulador d'algunes empreses sense escrúpols per beneficiar-se a costa del territori". En la mateixa línia ha expressat falta de responsabilitat de la Generalitat de Catalunya i també de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). "El poble no està en venda", ha afegit Vilà.

Llegeix més...

El Papiol, divendres 24 de gener de 2014. Font: www.ara.cat

pedreraara

La pedrera Berta té el paisatge ideal per a una pel·lícula apocalíptica. Als límits del Parc Natural de Collserola, a tocar de l'AP-7, el desnivell del bosc aconsegueix que a l'interior de la pedrera no hi arribi el soroll del trànsit. Pedres i fang, una bassa d'aigua, barracons abandonats, entrades de la mina de ferro que hi funcionava fa 80 anys i una parella de falcons. Malgrat aquesta calma, l'espai és motiu d'un conflicte que dura 13 anys i que ara revifa perquè la pedrera Berta podria tornar a ser oberta per emmagatzemar-hi residus.

Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) cogestiona l'Ecoparc 2, una planta de tractament de residus urbans de Barcelona. La part dels residus que no es pot aprofitar s'ha d'incinerar o emmagatzemar en bales. La Generalitat, amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, va modificar el 2001 el Pla d'Ordenació del Parc de Collserola per permetre que l'explotadora de la pedrera, l'empresa Jaume Franquesa, a l'òrbita de FCC, cobrís el forat amb residus procedents de l'ecoparc. L'Ajuntament del Papiol va recórrer el projecte i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar la raó el 2005. Però l'empresa va elevar el cas al Tribunal Suprem, que va sentenciar a favor seu el 2010. La companyia va presentar al desembre la declaració d'impacte ambiental per reblir la pedrera Berta amb bales d'ecoparc.

Tècnicament no es tracta d'un abocador perquè aquestes bales no es consideren residus sinó un "subproducte", ja que no contenen més d'un 15% de matèria orgànica. Si fos un abocador seria il·legal instal·lar-lo al parc natural. Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, ressalta els tecnicismes, però admet que la restauració de la pedrera "no deixa de ser un abocador". L'Ajuntament de Sant Cugat considera que és un abocador de facto perquè s'hi emmagatzemaran 2 milions de bales de residus, i que per això cal una llicència d'abocador. Un estudi miner de la UPC del 2011 també ho titlla d'abocador.

Llegeix més...